Dobrý den. Někdy začátkem tohoto roku se mi ze dne na den, zničehonic objevil problém s pravým chodidlem. Pociťuji v něm takové mírné trnutí/brnění. Když chvíli stojím na jednom místě, řekněme 10-20 vteřin, ihned začnu mít takový nepříjemný pocit pálení a bolesti plosky chodidel a také po obvodu chodidla a musím ihned začít přešlapovat. To samé mám i při sezení, nedokážu mít ani na chvíli položené chodidlo na zemi, v podstatě když mi chodidlo přijde do styku s jakýmkoliv povrchem, ihned se tyto příznaky začnou objevovat a musím chodidlo různě krčit a hýbat s ním. Největší úlevou je tak pro mě chůze anebo když ležím. Cítím někdy i takové jemné šimrání, svědění na různých částech chodidla, někdy mezi palcem a ukazováčkem, někdy i na nártu. Bohužel je toho stále více, v práci když stojím na nohách tak se někdy stane že cítím vystřelení do pravé hýždě a je to dosti bolestivé. Někdy se stává že cítím takové nepříjemné píchání v konečních prstů a to opět v ukazováčku nebo prostředníčku anebo také pod malíčkem či palcem Psal jsem že největší úlevou je pro mě chůze, to sice ano, ale při chůzi cítím jakobych měl tu pravou nohu takovou ztuhlou, ta ztuhlost táhne od chodila až cca do půlky holeně. V poslední době me začalo i něco píchat v lýtku a když se blíží chladnější dny, mám takový neustálý pocit chladu v onom chodidle. Všimnul jsem si že mám chodila zespodu jakoby taková nažloutlá, hlavně teda na patě a pod prsty. Na palci se mi udělala, nevím co to je, jakoby taková maličká bulka co snad vypada jako sraženina či čo, netuším. Už to řeším skoro celý rok. Byl jsem na ultrazvuku cév, vše v pořádku. Zkusil jsem několik vložek do bot- kožené,gelové,magnetické, na míru, bez odezvy. Byl jsem u osobního fyzioterapeuta a řekl mi že mám to chodidlo opravdu dosti citlivé a poradil mi nějaké věci co dělat doma, jako cvičení s míčkem nebo střídavé koupele horkou a studenou vodou ale nezabralo to. Jediné čeho jsem si všiml, že jakmile vylezu horké sprchy, tak než se tělo adaptuje na normální pokojovou teplotu, cítím opravdu velkou úlevu, žádné brnění nebo bolest, prostě to horko mi jakoby dělá na chodidlo velmi dobře ale to jen prvních pár minut. Tyto problém mám ve všech botech, v pracovních, teniskách, zimních botech, takže vím že botama špatnýma botama to není. Začal jsem navštěvovat neurologa, poslal mě na magnetickou rezonanci bederní páteře a na EMG, zjistili mi že mám sice mírně vyklenutou ploténku a trošku poškozený nerv v té pravé noze ale není to prý nic co by se mělo operovat, navíc mi řekla že ten nerv v noze, když po mě klepala kladívkem, reaguje normálně a nic špatného se doktorce nezdálo. Zkusil jsem tak tedy to, co mi navrhla. Obstřik ozonem do bederní páteře, bohužel bez odezvy, prášky Revitanerv, bez odezvy a nakonec i rehabilitace v podobě elektroléčby bederní páteře a cvičení, také bez odezvy. Nějak moc paní neuroložce něvěřím a myslím si že problém bude úplně někde jinde. Jsem už opravdu zoufalý protože nevím na koho se obrátit a tak zkouším alespoň ještě tuto variantu. Je mi 29 let, nejsem na nic alergický a nikdy jsem nebral žádné prášky a tomuto problému nepředcházel žádný úraz. Děkuji za jakoukoliv radu. Nashledanou.
2 odpovědi
Dobrý den, to co popisujete svědčí pro poškození nejspíše periferního nervu na noze. Obraťte se na neurologa, který Vám dělal EMG vyšetření. S ním nejspíše najdete řešení.
Získejte odpověď díky online konzultaci
Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.