Dobrý den Naše dcera si na horách 24 ledna letošního roku přetrhla přední křížový vaz. Bylo to v rá
Dobrý den
Naše dcera si na horách 24 ledna letošního roku přetrhla přední křížový vaz. Bylo to v rámci školního výcviku. Bohužel tam s ní nikdo nedošel k lékaři. Po návratu domů jsme navštívili lékaře na pohotovosti kde nám bylo řečeno že máme koleno ledovat a za pár dní bude vše v pořádku.Ale nebylo. Po dalších asi 3 týdnech jsem navštívili jiného lékaře , který právě diagnostikoval přetržený přední křížový vaz a doporučil nám operaci , která musela proběhnout do asi 8 týdnů od zranění s tím, že se pokusí vaz přišít jak byl. Bohužel se to nepodařilo vaz byl moc poškozený. Dcera od 4 let závodně tančí street dance a pro letošní sezonu vše zrušila. Hraje také volejbal a dost celkově sportuje. Letos jí bude 14 let (menstruace od 11 let)měří 165 cm. Nemyslím si že ještě bude hodně růst.
Pan doktor s námi po operaci probral situaci a navrhl tak za 1 až 2 roky operaci LCA. S dcerou jsme to samozřejmě museli také probrat .Nechce čekat roky na operaci chce jít třeba za měsíc a přes léto zrehabilitovat a na podzim opět naskočit do tréninků a začít naplno opět sportovat.
Je možné provést tuto operaci i v jejím věku ? Nebude mít do budoucna nějaké problémy kdyby ještě trochu vyrostla?
Předem děkuji za odpověd
Markéta
Předem děkuji za odpověd
Markéta
Váš ošetřující lékař jistě poznal na rtg kolenního kl.růstové zony ,které nasvědčují dalšímu růstu a zřejmě z tohoto důvodu operační řešení odložil.Nyní je důležité věnovat se aktivně posilování stehenního svalstva napřiklad jízdou na kole či rotopedu, plavání, poučení na rehabilitaci o cvičení apod.
Dobrý den, záleží na stavu růstových zón. Ve 14 letech u dívky to není většinou již problém. Pokud chce dcera aktivně sportovat, bez náhrady vazu se s největší pravděpodobností neobejde. Čím déle bude s nestabilním kolenem, tím větší je riziko poranění dalších struktur v koleni (menisků, chrupavky). Je to závažné rozhodnutí. I dcera by měla být velice dobře edukována o tom co operce a zejména pooperační období obnáší. Speciálně v tomto věku vidíme často problém s pooperační rehabilitací.
Obdobné otázky
- Dobrý den. Prosím o doporučení na specializaci, kliniku, nebo rovnou i konkrétního lékaře. Třetím rokem řešíme s maminkou její zdravotní stav. Dostává jakési záchvaty s odstupem přibližně 30-50 dní, se silnou ukrutnou bolestí v levém podžebří. Zvrací a někdy den na to zežloutne kůže a bělmo. Byla na…
- Dobrý den. Za dva týdny jdu na operaci očí, laser, korekce dioptrií. Bojím se toho, že mě nevezmou na operaci, protože mám drúzové papily - ono to s tím zřejmě nesouvisí, ale četla jsem teď u vás, že se to má každý rok kontrolovat a já jsem to měla kontrolované jen 2x a už dávněji. (Žádné potíže mi to…
- Hezký den, dva ortodontisti mi řekli, že ke srovnání mých spodních zubů je nutné vytrhnout jedničku...je to běžný postup? Bojím se, že tam zůstane díra ????Nemáte případně odkaz na fota před a po tomto zákroku a srovnání fixními rovnatky? Děkuji
- Dobrý chtěla bych miminko ale nějak to nejde mam uz velkou holku 17 letou a nechci abi byla sama. před 17 lety sem byla těhotná ale dala sem to pric nevím jestli to s tym souvisí pokoušíme se přítelem uz rok ale nic .děkuji.
- Dobrý den, je mi 21 let a trpím atopickým ekzémem. Mám na to prášky, mastičky a to pořád dokola. Bohužel nemůžu říct, že by mi to pomáhalo. Někdy je to v pořádku ale zrovna dnes se cítím jako kdyby mi hořelo tělo. Ani poslední dobou kvůli tomu nespím jak to svědí. Dnes jsem naspal jen 2 hodiny. Musel…
- Dobrý den, prosím o vysvětlení co znamená diagnoza G55.2 a indikace VI/3? Děkují moc za odpověď
- Dobrý den, mohu společně brát Furolin a essentiale forte? Děkuji za odpověď.
- Dobrý den, již tři týdny mě bolí v podkolení pravé nohy po dopadu po skoku na lyžích. Je možné, že mám nějaký úraz, popř. jaký. Děkuji
- Dobrý den, dnes mi při preventivní kontrole byl zjištěn vysoký cholesterol 8,3. Je mi 60 let, 57kg 160cm. Myslím, že jím celkem zdravě, pohyb mám, nekouřím, alkohol mi nechutná. Paní doktorka mi předepisuje prášky na snížení ale mám docela obavy jak z cholesterolu tak i z léků. Není možná nějaká jiná…
- Dobrý den můj pes labrador zjistili mu gastritidy lymphocytoplasmocytaria mírná s infekcí byla dělaná biopsie žaludku pořád hodně slíntala ,polykala jakoby se dávila a kašlala měla průjem nevydržela na místě žralá trávu celou noc sem snou prochodila po venku po biopsii už to není takové dostala nějaké…
Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: