Strach a úzkost
Dobrý den, je mi 18 let a poslední dobou ( cca 2 měsíce ) trpím velice častými úzkostmi, mám strach z naprosto absurdních věcí, příklad- ponocovat, chodit ven dál od domova, prostě kamkoliv kde nejsou lidi mě úplně děsí ( všechno je to spojeno se strachem ze smrti ) a když se dostanu do takové situace, začne mi bušit srdce, strašně se mi potí ruce a připadá mi že se nemůžu z plna nadechnou. Snažím si říkat že je to jenom strach, ale nepomáhá to. A v momentě, kdy se vydám na odchod, například z té místnosti, tak to přestane a cítím obrovskou úlevu. Nikdy jsem nebyl společenský a většinou jsem byl rád když jsem sám a co nejdál od lidí, ale teď to prostě nejde. Moje tělo mě prostě nepustí a už to zasahuje do normálního života, teď před maturou se to dvojnásob nehodí a nevím jak se tomu postavit. Rád bych se toho zbavil a nebo to nějak zmírnil. Ze začátku jsem si myslel že jsem nemocný, nebo že mám něco se srdcem, ale všechny příznaky poukazují na to, že je to neopodstatněný strach.
1 odpověď
Dobrý den, příznaky, které popisujete ukazují skutečně na psychický původ obtíží. Tyto obtíže se mohou zhoršovat v obtížných životních situacích, jako je například období maturity. Doporučuji Vám vyhledat odbornou pomoc psychiatra nebo psychoterapeuta. Velmi pravděpodobně se jedná o některou z úzkostných poruch, u kterých s největším úspěchem kombinujeme farmakoterapii a psychoterapii.
Získejte odpověď díky online konzultaci
Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.