Dobrý den po stolici jsem našel na toaletním papíru světlou krev. Už je to po 2 co jsem si toho všiml

1 odpověď

Dobrý den, existuje řada potenciálních příčin. Nejvíce záleží na tom, jakou měla krev barvu a zda byla přítomna i ve stolici. Podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o projev análních ragád, tedy trhlinek ve sliznici řitního okolí. Ty jsou typické zejména při zácpách a nebo jako doprovodný projev hemoroidů. Pokud by se jednalo o tento případ, doporučil bych Vám navýšit příjem vlákniny (až ke 30g/d a výše), zejména té nerozpustné, neboť ta má přímý dopad na střevní peristaltiku, a tedy průchod traveniny střevním systémem. Vhodným zdrojem jsou např. ovesné vločky, luštěniny, semínka, klíčky, celozrnné těstoviny nebo hnědá rýže. Zvýšení peristatiky (a tedy usnadnění vylučování) však bude fungovat za předpokladu, že zajistíte také dostatečný přísun tekutin a pohybové aktivity (sport, pěší chůze). V každém případě Vám doporučuji navštívit lékaře a provést test na okultní krvácení do stolice, aby se mohly vyloučit případné závažnější příčiny tohoto jevu.

Získejte odpověď díky online konzultaci

Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.