Dobrý den, Je mi 19 let. Měla jsem problémy tipu omdlévání, bušení srdce, třes těla a teď už asi cc
Je mi 19 let. Měla jsem problémy tipu omdlévání, bušení srdce, třes těla a teď už asi cca 2 měsíce užívám citalopram 10 mg, ráno po jídle.
Začátky byly těžké, ale pak se to ustálilo a bylo zase vše normální. Nicméně asi před 14 dny se mi stavy zase vrátily, pak začaly ustupovat, ale pořád mám pocity tlaku nebo-li pálení v hlavě nebo mezi očima. Třes mám jen výjimečně a před dvěma dny jsem měla 1x stav bušení srdce, nával horka a pocit na omdlení (bylo to při lehce stresové situaci). Nicméně dále přetrvává pálení hlavy ( většinou na vrchní části hlavy) a mezi očima. Chtěla jsem se zeptat, dá se s tím něco dělat, nebo tohle už budu mít pořád?
Ještě jsem se chtěla zeptat jestli můžu na tyto prášky užít paralen.
Děkuji za odpověď.
Ještě jsem se chtěla zeptat jestli můžu na tyto prášky užít paralen.
Děkuji za odpověď.
Vážená slečno.
Pokud se u člověka objeví psychické problémy (které se někdy mohou projevovat - tak jako u vás - i nepříjemnými tělesnými stavy), obvykle to není jen tak samo od sebe. Na druhou stranu často člověk sám jen těžko odhaluje, s čím vším v jeho životě to, že se necítí komfortně a má potíže, může souviset. Obvykle lidem pomáhá, obrátí-li se primárně na psychoterapeuta, tedy odborníka, který pomůže se v aktuální životní situaci i psychických stavech zorientovat a najít řešení, které vede ke znovunastolení pocitu životní pohody z celkového fungování.
Pokud se během psychoterapeutického procesu ukáže, že by bylo vhodné některou z psychických funkcí na přechodnou dobu podpořit medikací, odkáže v takovém případě psychoterapeut svého klienta na rozšíření pomoci o spolupráci s psychiatrem, který může léčbu rozšířit o vhodnou lékovou podporu.
Léky samy o sobě obvykle obtížné příznaky na určitou dobu (minimálně na dobu, kdy jsou - pokud jsou vhodně zvoleny - užívány) dokážou potlačit, ale bez skutečného řešení toho, co za vznikem psychických potíží stojí, dochází buď k postupné ztrátě jejich účinnosti a/nebo k návratu obtíží po vysazení léku.
Mohu-li tedy doporučit, vyhledejte sobě psychoterapeutickou pomoc, tedy sérii odborných konzultací, během níž se tím, co se s vámi děje, bude spolu s vámi psychoterapeut seriózně zabývat a již během tohoto procesu vy budete mít pocit, že váš život a vaše věci znovu nabývají smyslu a otevřené životní perspektivy.
Kontakty na psychoterapeuty dle místa bydliště najdete na České asociace pro psychoterapii, případně na stránkách České psychoterapeutické společnosti.
S přáním brzké úlevy a životního úspěchu
MUDr. František Matuška
P.S.: Paralen v běžné dávce je možné s Citalopramem užít, např. při bolesti či horečce, nicméně o kombinaci léků byste měla informovat především svého lékaře, tedy toho, kdo vám Citalopram předepisuje.
S přáním brzké úlevy a životního úspěchu
MUDr. František Matuška
Obdobné otázky
- Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké konkrétně látky obsahuje lidská stolice. Jestli nějaké prvky, vitamíny, toxiny a podobně. Děkuji.
- Dobrý den. Je mi 45 let a již nějakou dobu mě při vyvrcholení (vždy když zatnu ) píchne v levém podbříšku a v levém varleti. Po styku mám po nějakou dobu 3-4 dny brnění v oblasti konečníku a hráze a mírné pálení a citlivost v oblasti žaludu. Vždy mi pomůže teplo (horká vana nebo sezení na radiátoru).…
- Dobry den,asi pred 4 dnami som si nahmatala na kosti za uchom na hlave taku hrcku, alebo teda je to ta kost vyvysena a na konci sa mi zda ze trolilinku makke, ale neviem to presne opisat, no na internete som nasla uz hocico, a strasne sa bojim ze to je rakovina,nemozem spavat, min.tyzden mi vysetrili…
- Dobrý den, je mi 16 let a stále mám malý penis a varlata, Ochlupení mám. Co mám dělat ?
- Dobrý den, nemusíte spěchat s odpovědí, protože to není akutní. Existují nějaké proteiny, které tělo produkuje méně se zvyšujícím se věkem? Děkuji.
- Dobrý den. Už nějaký čas pociťuji tlak v krku, jako by mi tam něco vadilo, hůře se mi polyká a citím ten krk jakoby ,,zahleněný,,. Že to mám nějaký čas píšu proto, že pár dní to mám, pak to zase odejde, po čase zase nastoupí a nejsem si plně vědoma taho, kdy a jak to začalo. Dělají se mi na mandlích…
- Dobrý den, je mi 43 let. Před cca. rokem a půl jsem nečekaně skončila po 10 letech v zaměstnání. Bylo to ze strany zaměstnavatele a nečekaně, takže pro mě šok. Prostě jsem se jim nehodila. Bála jsem se všeho. Teď jsem v novém zaměstnání cca. 13 měsíců. Skoro půl roku mi trvalo, než jsem si zvykla. Ale…
- Dobrý den. Na dlouhotrvající kašel beru už druhe atb a to Klacid 500 co 12 hod. Beru ho teprve druhý den a po spolknuti tablety mě asi cca za 3 hodiny začne docela hodně bolet pravý bok a dole v zádech. Nemůže semi z nej tvořit třeba zánět ledvin? Mám docela strach děkuji moc za odpověď Vohackova
- Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Když mi je chladno, přestávají se mi dokrvovat prsty a necítím je. Některé jsou bílé, některé fialové. Nemusí mrznout, děje se to i třeba při 10-15 °C. Trvá minuty až desítky minut, než se prsty v teple začnou zase prokrvovat. Myslím si, že to mám už od…
- Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by jste mi nemohli poradit co mám dát dceři 6 měsíců na vlhký kašel bez rýmy před třemi týdny kašlala měla poslech dr.nasadila ventoliber ten pomohl a už byla dobrá. Týden na to syn začal mít rýmu a kašel a dcera to zase chytla. Prvně měla jen rýmu občas zakašlala.…
Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: