Byla jsem na vyšetření denzitometrie. Zjištěna osteoporóza. Doporučen lék Ibandronát Mylan. Prosím o odpověď, zda je možné nahradit Ibandronát jiným lékem, který nemá takové vedlejší účinky. . Děkuji!

1 odpověď

Dobrý den, přednostně doporučuji navýšit příjem vápníku — calcium by mělo být zastoupeno (dle stupně osteoporózy) z převažující části v přirozené stravě (parmezán a jiné tvrdé sýry, mléčné výrobky obecně, ale také fíky nebo mák) a naopak ve formě suplementace do max. 600 mg/den, pokud nejde o těžší formu. Při suplementaci vápníku je výhodné zvolit přípravek s obsahem vit. D, suplementovat jej v několika denních dávkách a nejvíce na noc při zapití ovocnou šťávou, která zvyšuje jeho využitelnost. Nejvíce vitamínu D Vám však dodá pohyb na denním světle. Pozor naopak dejte na diuretické tekutiny (káva, čaj, silné výluhy) a kyselinu fosforečnou (obsažena v limonádách jako Coca-Cola, Sprite,…), neboť ty významně podporují úbytek kostní hmoty odčerpáváním vápníku z kostí. Ibandronát možné nahradit je, záleží však na Vašem zdravotním stavu a pokynech lékaře.

Získejte odpověď díky online konzultaci

Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.