Nedostatek spánku u M.Recklinghausen
Dobrý den,mám syna Honzíka narozeného 22.6.2007 v přelomu roku 2008-2009 mu byla diagnostikovaná NF1. Oční vyš.:ODS Emetropia,bez hemoragií,bez prosáknutí,fysoil.nález na cévách a sítnici. Diagnóza lékařky:hoch klidný,navazuje verbální kontakt reč s lehkou dysarthrií,dlouhodobě beze zhoršení stavu,porozumní je v norem hlavy bpn.na Mn nálezy sym. v normě na HKk a DKK bez parezy,mozeček v normě čití je bez def.,chvostek negativní stoj III stabilní chůze v normě. Tranzietní styvy poruchy vizu charakteru hematomů-dle poslední MR ložiska typu hamartomů v gl.pallidus oboustranně a v obou mozečkových pedunklech s mírnou progresí velikosti od předchozího vyšetření u dítěte s makrocefalií,konstit hypotonní v ranném věku a nerovnoměrným vývojem,dyslalie a vývojová dysfázie,neuroklin.,nálezzcela v normě bez známek neurogenní leze bez nutnossti NCH intervence v trvalém neurologickém sledování se stacionárním neuroklin.nálezem. Nevím jak to pane doktore napsat s nemocí mého syna jsem se v jeho ranném věku nějak smířila je to veselý ,zvídavý klučina,když není po jeho tak má v tváři obrovský vztek a vzdor s kterým si mnohdy nevím rady ,ale tohle asi k životu patří jinak je zvídavý každé téma rozebere do posledního detajlu,že se mnohdy dospělý člověk v jeho výkladu ztratí. Mám dotaz už druhým rokem spí neklidně,každou noc má dost špatné sny"děsivé sny".V dětském pokoji spí ještě s tříletým bráškou Vojtou.Každý má svou postel mladší bratr prospí celou noc,Honzík noc co noc spí neklidným spaním,má děsivé sny po kterých přiběhne do ložnice,tam se pak uloží v manželské posteli kde spí do rána,ráno pak vztává kolem 5-ti hodin ,že nemůže už spát,opět ho uložím k spánku podřímává do 6-ti a pak je už vzhůru.Nyní je jaro tak se mu pokožka po těle zklidnila,ale od podzimu do jara se škrábe až do krve po nožičkách,hýždích...má pak rozškrábané boláky,po koupeli ho krémuji měsíčkovou mastí,pokud mám mast z marihuany tak ta mu taky uleví na nějaký čas.Ovšem,když je noc tak se škrábe tak intezivně,že se i já vedle něj probudím.Mohl byste mi poradit jak na ten spánek aby si odpočal alespoň přes noc kdy má být v klidu a načepat novou sílu k následujícímu dni?má dny ve škole kdy mu jde vše samo od sebe jsou i dny kdy mu určité informace vypadnou z hlavičky a místo toho aby matematikku počítal s rozepisováním daného příkladu tak ho počítá zpaměti tím pádem pak napíše nesmysly a je zklamaný z toho proč to tak dělá.Občas se mu stává např.při jídle,psaní úkolu....že vidí na krátkou dobu zmenšený obraz,když jsme u toho spolu tak se rozpovídá proberem to a do chvilky se mu obraz v očích opět vrátí do normálu. Předem Vám pane doktore děkuji za odpověď,přeji Vám hezký den. S pozdravem
1 odpověď
Dobrý večer. Radit jen tak podle Vašich informací je těžké. Většina Vašich problémů zřejmě se základním onemocněním nesouvisí ( NF1). Nepříjemné sny a noční přebíhání je u nezralých dětí časté, řešením je jednak čas ( poleví ve vyšším věku), jednak zlepšení dysfunkce autonomního nervového systému, který řídí i spánek. Vzhledem ke kožním problémům bych volil spíše cestu zklidňující - Sedalia, případně fytofarmaka ( meduňka, kozlík lékařský, Bachovy kapky). Dermatitidu nutno řešit s alergologem nebo na kožním. Dr. Lněnička J.
Získejte odpověď díky online konzultaci
Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.