Halucinace nebo nemoc nebo fakta ?
Dobrý den vážená paní doktorko, mám problém s maminkou, která má 78 let. Nemůže v noci spát, tak to dohání přes den a když náhodou se jí podaří v noci usnout, tak mívá tak živé sny, že se do nich úplně zapojí. Např. zdálo se jí, že někdo leze přes okno, tak ve spánku vstala a šla držet okno, aby se ten někdo nedostal dovnitř, pak šla a schovala oblečení, aby ji ho neukradl, pak se probrala. Někdy ve snu vidí příšery, nadpřirozené bytosti atd. tak je celá pod peřinou a ptá se mně, jestli tam ještě jsou, zatřesu s ní a ona se vzpamatuje. Dokonce dneska mi řekla, že cítí, že v místnosti ještě někdo je i když ve skutečnosti je tam sama a aby do dotyčné osoby nestrčila, tak ji obešla, toto se jí nezdá, tak to cítí přes den, kdy nespí. Chci se zeptat, je to normální ? Bere běžné léky na tlak a srdíčko a na ředění krve Godasal, nemůže to být z toho ? Je pravdou, že bývá celé dny sama doma, já s manželem jsme v práci, nemůže to být samota ? Prosím o radu, děkuji moc
Dobrý den.Děkuji za dotaz. Pro konkrétnější odpověď bych potřebovala mít více informací a zejména rozlišit, zda jevy, které popisujete jsou pouze obsahem snů Vaší maminky, nebo se jedná o chování, kdy maminka je zcela bdělá. S určitou pravděpodobností se může jednat o duševní poruchu, kterou by měl zhodnotit lékař. Samota, o které píšete, patrně mamince vzhledem k jejímu věku neprospívá, není však přímou příčinou výskytu popisovaných stavů, prožitků a chování maminky.Může se jednat o formu demence, kterou nedoporučuji podceňovat či jinou poruchu.V každém případě kontaktujte praktického lékaře,který zná zdravotní anamnézu maminky a dá Vám doporučení k psychiatrickému vyšetření nebo rovnou kontaktujte psychiatra. Nejsem lékař,avšak nepředpokládám, že příčinou udávaných stavů je medikace, kterou dotyčná užívá na tlak a srdce. Přeji hodně sil. Mgr.Marie Müllerová-psycholog
Obdobné otázky
- Dobry den, nemohl byste vysvetlit jestli mate na ordinace ty moderni pristroje jako: healozone, a mikroskop))) A co znamena "Ceny platí pro pacienty s veřejným zdravotním pojištěním." A jestli pacient nema zdravotní pojištění, nebo ma neverejny? Dekuju... p.s. u vas na strankach o vybaveni…
- Dobrý den, mám již indikován problém s vpadlou kostrčí, stažené pánevní dno. Dále související stažené vazy kyčelních kloubů, pootočená žebra (spíše pravostranně), navazují problémy s držením horní poloviny těla lopatek a ramen či předsazená hlava. Bolesti křížové oblasti mě trápí přes tří měsíce…
- Dobry den,chteli by jsme nejak pomoct chlapci 8let.Problemy ve skole ..trapí ho jeden kluk.Nechce chodit do skole ..zacal spatne spat ..pred usinanim je nervozni.nekdy se vzbudí a nemuze pak usnout.Už se nám i dvakrat pozvracel.dekuji
- Dobrý den, hledám pediatra, pro zatím svoje nenarozené dítě (termín porodu 7.3.2015). Tímto jsem se chtěla informovat o možnosti registrace u Vás? Zda přijímáte nové klienty nebo máte stop-stav? Předem velice děkuji za odpověď Hezký den Eva Kartschallová
- dobry den lecim se uz 2roky s pravou nohou .pred 2rokama jsem svoji vahou spadla na pravou nohu a od te doby mam bouli mezi palcem a kotnikem doktor mi dal ortezu a porad posilal na nejake vysetreni a stale nic porad to moc boli a nemuzu dlouho chodit a omezujeme to kolikrat mam problem se postavit…
- Dobrý den chtěla jsem se zeptat, zda přijímáte nové pacienty.Naše nynější lékařka ukončila svoji činnost. Jsme čtyři matka a tři děti. Děkuji Židková
- Dobrý večer. Již dlouhou dobu - zhruba 4 roky mě trápí bodající bolest v oblasti pod levou lopatkou. O co by se zhruba mohlo jednat? Děkuji za odpověď.
- Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik bych zaplatila za odstranění zubního kamene na předních zubech (jedničky) z vnější strany. Děkuji za odpověď
- Dobrý den, děláte také odstranění znamének? Kolik znamének je možné odstranit najednou? nějaké mám na ploskách nohou, další pak na zádech. Děkuji za odpověď. Janečková
- Dobry den, dcerka 3 roky. Hledáme dětského dentistu v okrese Hodonín s pojišťovnou VZP. Díky Hajná