Duphaston - vysadit?
Dobrý den, beru už 3. měsíc Duphaston kvůli špinění na konci cyklu a kvůli podpoře možného otěhotnění. Otěhotnět se mi zatím přes veškeré úsilí nepodařilo, ale každých 10 dní ke konci cyklu, zejména když beru Duphaston, mám zvláštní tlak na prsou, projevuje se u mě únava a bolest kloubů na loktech a kolenou. Napadlo mě, že bych Duphaston vysadila. Jaké by to mělo následky, kdybych ho vysadila třeba 20.DC? Dostavila by se MS? Rozházel by se mi cyklus? Předem děkuji za odpověď.
1 odpověď
Dobrý den. Duphaston je gestagen, který se bere přesně, jak říkáte. Na úpravu druhé fáze cyklu do menstruace (aby byla dostatečně dlouhá) a také jako příprava na plánovanou graviditu, někdy k odstranění tzv. premenstruálního syndromu. Jako každý hormon má i tento své vedlejší / nežádoucí účinky-často k nim patří např. únava, přibývání na váze(váže vodu), změny nálad, nechuť k sexu, napětí prsou, bolesti hlavy apod. Lék se bere obvykle 10 dní od 17.do 26 dne cyklu a po jeho vysazení dojde ke krvácení. Když dávku zkrátíte, porušíte kvalitu II.fáze cyklu, protože vysazením dojde k tzv. poklesu hormon.hladiny a to vyvolá krvácení. Takže toto není cesta. Jinou variantou je např. zaměnit tento hormon za Utrogestan, ten se bere stejně, dávka je ale jiná - 3 nebo někdy i 4 tablety (1-0-2 nebo 2-0-2) -výhodou je to, že se snáší lépe,ale také to tak být nemusí, možností ale je, že jej nebudete polykat, ale ve stejném množství zavádět do pochvy. V každém případě je ale dobře, aby lékař znal Váš hormonální profil a také sledoval celý menstruační cyklus vč. ovulace apod. Zvlášť pokud plánujete graviditu.Pokud budete potřebovat, můžete se ke mně objednat k bezplatné konzultaci buď do Sexuologického ústavu nebo do mé gynekologické ambulance-vše najdete na internetu. S pozdravem MUDr.Luděk Fiala
Získejte odpověď díky online konzultaci
Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.