Dobrý den, mám dotaz. V prosinci 2025 při preventivní kontrole našel zubař synovi (8 let) dva kazy na stoličkách nahoře. Vpravo zub pětka, vlevo zub čtyřka. Bylo nám sděleno: "Lépe čistit". Kazy zůstaly neošetřené. V lednu 2026 začal mít syn bolesti vpravo nahoře. Dali jsme Ibalgin, bolest přešla. V únoru si opět začal stěžovat na bolest vpravo nahoře a to opakovaně. Jeli jsme k zubaři již jako bolestivý stav. Zubař zub odvrtal a konstatoval, je tam zánět, zub zůstane otevřený, aby mohl hnis ven. Na dotaz, zda opraví i kaz na druhé straně, bylo sděleno, že ne. Nyní opět bolest zubu, tentokrát vlevo nahoře, zubař zub odvrtal a zaplomboval. Na dotaz, zda by se mohl uzavřít i první zub pětku vpravo, protože péče o něj je složitá, díra se špatně čistí i při použití jednosvazkového kartáčku, občas nutno použít i párátko, aby se zbytky jídla dostali ven, dojde k poranění a krvácení dásně, bylo sděleno, že ne, že stolička již musí zůstat otevřená. Je tento postup správný? Moc děkuji za odpověď.
0 odpovědí