Dobrý den, jsem po drobné CMP. Navíc mě zradila bederní páteř. Ucpání cévy mi postihlo pravou stran

1 Počet odpovědí:
jsem po drobné CMP. Navíc mě zradila bederní páteř. Ucpání cévy mi postihlo pravou stranu. Nyní, když jsem se "postavil na nohy", tak jsem zjistil, že jsem slabý, jak moucha a nohy se mi třesou jako malému psovi. Nejsem schopný se z podřepu dostat zpět do stoje. Přitom před těmito událostmi jsem sice nebyl žádný olympionik, ale s ohledem na věk jsem těch 20 dřepů dokázal. Co mám dělat, abych znovu nabyl sílu a tím i jistotu pro svou chůzi a další činnosti.
Děkuji, Ivo.
Mgr. Petra Solarská
Fyzioterapeut
Ostrava
Dobrý den, vaše situace vyžaduje individuální přístup fyzioterapeuta, protože po cévní mozkové příhodě (CMP) a s přidruženými obtížemi bederní páteře nelze univerzálně doporučit konkrétní cviky. Každý pacient po CMP má jiný rozsah postižení (například míru ochrnutí, přítomnost svalové ztuhlosti nebo poruch koordinace) a rizika, která by mohla nevhodným cvičením eskalovat. Bez vyšetření nelze posoudit, zda je třes nohou způsoben svalovou slabostí, neurologickým poškozením, nebo kompenzací bederní páteře.
Klíčové je začít komplexní rehabilitací pod vedením fyzioterapeuta se specializací na neurologii. Ten provede analýzu pohybových vzorů, stabilitu trupu a schopnost aktivace svalů, aby navrhl cviky šité na míru. Obecně se v takových případech uplatňují principy neuroplasticity – mozek se učí obcházet poškozené oblasti opakováním funkčních pohybů (například nácvik vstávání ze židle s podporou nebo trénink chůze s pomůckami). Důležitá je také prevence přetížení zdravých částí těla, které často přebírají práci za oslabené svaly.
Pokud nemáte okamžitý přístup k fyzioterapeutovi, zaměřte se na obecná bezpečnostní pravidla: vyhýbejte se náhlým pohybům, dřepům a rotacím bederní páteře, které by mohly zhoršit bolest. Při chůzi používejte chodítko nebo hole pro větší stabilitu. Doma můžete cvičit jemnou mobilizaci – například pomalé přenášení váhy mezi nohama vstoje s oporou nebo dechová cvičení vleže na zádech s pokrčenými koleny (pro uvolnění beder). Vyvarujte se však jakéhokoli posilování „naslepo“, které neprobíhá pod dohledem.
I malá chyba v technice cvičení (například přetěžování jedné strany těla) může vést k dlouhodobým dysfunkcím nebo pádům. Proto doporučuji co nejdříve kontaktovat rehabilitační oddělení nemocnice nebo fyzioterapeuta se specializací pro neurologické pacienty. Nezapomínejte ani na úpravu prostředí – stabilní židle s opěrkami, protiskluzové podložky nebo vyšší toaleta sníží riziko úrazu.

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.