Dobrý den, již třetí rok (od 19ti let) mě každý den trápí vada řeči a občasný třes rukou (přibližně
již třetí rok (od 19ti let) mě každý den trápí vada řeči a občasný třes rukou (přibližně jednou za týden, kdy v jedné ruce neudržím hrnek bez rozlití). Vada řeči spočívá jako kdyby v neobratnosti - ztuhlosti rtů a jazyka. Zároveň mám pocit, že mluvení pro mě není přirozené, ale spíše až nepříjemné. Zaseknu se a slovo nevyslovím nebo se zakoktám. Nejedná se o určitá slova - problém mi dělá vyslovit například jedno slovo, které v další větě vyslovím bez problémů, ale zase nevyslovím jiné. Nejedná se ani o slova začínající na konkrétní písmena (je to různé). Také mám při mluvení zvýšenou produkci slin a musím stále polykat. Problémy s řečí mám jak s lidmi které znám, s cizími i například po telefonu a nevzpomínám si na žádnou příčinu, kterou to tehdy začalo (žádný úraz nebo zvýšený stres si nevybavuji). Problémy netrpím jen při určitých situacích, ale celý den. Začal jsem chodit na logopedii, ale po roce nedošlo skoro k žádnému zlepšení, a proto bych rád problém řešil i jinak. Chtěl bych se Vás tedy zeptat, zda by vada řeči a třes rukou mohlo být spíše psychické nebo by se mohlo jednat i o nějaké onemocnění? S žádnými nemocemi se neléčím, neužívám žádné léky a v rodině jsme nic podobného neměli. Jiné příznaky nemám - žádná migréna, bolesti atd. Předem Vám děkuji.
Dobrý den, rozumím Vašemu problému. Nejdříve (pokud již nebylo provedeno) je vhodné neurologické, psychiatrické a interní vyšetření. Vše se vzájemně doplňuje. Logopedie se již snaží odstranit např. špatné vyslovování, koktání a další vadu v řeči a naučit správně koordinovat dech, zuby, jazyk.....Navržená vyšetření mohou chvíli trvat, ale jsou nutná k dalšímu správnému postupu.
S pozdravem
S pozdravem