1 Počet odpovědí:
Dobrý den.Asi před 8 dny jsem navštívil svého lékaře s bolestí krku při polykání. Byl mi proveden výtěr a s konstatováním bílého povlaku v krku jsem dostal antbiotika cefzil 500 mg s užíváním na 7 dní.Jelikož se můj stav sice nehoršil ale ani výrazně nelepšil rozhodl jsem se po 5 dnech navštívit lékařku znovu.Poslelchla si mě ,podívala se do krku a s konstatováním že je vše o.k. jsem odešel. Problém je že bolest při polykání mám stále a hlavně po ránu. Přiznám se že už mě to otravuje. Teploty jsem v průběhu onemocnění neměl .Občas jen zvýšená únava. Přiznám se že už nevím co dál. Mám počkat ???? Znovu k doktorce???? (ještě podotknu že výsledek výtěru na streptokoka byl negativní).
MUDr. František Rolínek
Praktický lékař
Brno
Dobrý den, pane. Pokud se potíže ve Vašem krku nezlepšili ani po zmiňované léčbě, měla by se jistě přehodnotit diagnoza a zvolený postup.
ATB jsou léky na bakteriální infekci, pokud léčba neměla efekt, možná se nejedná o bakteriální infekci. Je ale velmi vhodné problém vidět. Na druhou stranu se atb jako léčiva u nás stále nadužívají. Vzhledem k výskytu resistence bakterií k těmto léčivům si zaděláváme už teď na pořádný problém. Dostupnost laboratorních testů je u nás opravdu obrovská (nežijete na poušti uprostřed Austrálie ani na Sibiři, kde musíte použít helikoptéru do nejbližší nemocnice), proto je vhodné vyšetření před nasazením léčby, která může často i uškodit.
S pozdravem

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.