Akutní migrény
Dobrý den, prosím o radu, má přítelkyně (22 let) má neustále migrény - lékaři nic neřeší a posílají ji na pohotovost...stále do ní ccpou pouze sumatriptan apod apod. Mám strach ať se na něm nestane závislá - ale ty její migrénické stavy jsou opravdu šílené (zvracení, bolesti, nevrlost) někdy to trvá den, někdy více...je to častěji a častěji - pravděpodobně jí k Vám objednám ale jsme z druhého konce republiky..jde s tím něco dělat?
2 odpovědi
Vážený pane, samozřejmě, že se s migrénou dá něco dělat. Objednejte se k neurologovi, můžete i ke mně. Veďte si zatím kalendář záchvatů a spotřebu léků. Zdravím, dr. Luisa Bärtlová
Získejte odpověď díky online konzultaci
Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.
S těžkými migrénami je problém. Možnost migrény si můžeme představit jako mechanizmus, který mívá i dědičnou složku. Záchvat migrény pak je něčím vyvolán. Ten mechanizmus se ovlivňuje různými medikamenty a jeho schopnost spuštění se tím zeslabí. Důležité je zjistit jestli neexistuje nějaký faktor, který ten mechanizmus spustí. Může to být nepravidelnost v životosprávě, některé hormonální vlivy, potrava nebo i nějaký alergen , změny počasí ale i psychické vlivy. Váš popis vlastně nestačí ani k určení, zda jde skutečně o migrénu. Má udělané nějaké rtg vyšetření hlavy? jak vypadá její EEG? Takže vždy se dá nějak pomoci, ale obvykle se migrény opakují i přes veškerou péči. Zdravím MUDr Otakar Titman