Doporučení není nutné.
- dermatovenerologie
Zobrazit ostatní profily dermatologů v okolíCeník
JK
Mám pár ložisek lupénky (na lýtkách, loktech a uchu) a na paní doktorku jsem se obrátila, když se mi objevila dvě ložiska na obličeji. Předepsala mi dvě masti na výrobu v lékárně a na lýtka a lokty kortikoid Belosalic (mast). Jelikož jsem ho již kdysi dávno měla a nezdál se mi nějak moc účinný, na její otázku "Chcete ty Belosaliky rovnou dva?" jsem zareagovala odmítavým kroucením hlavou argumentujíce, že na vyzkoušení jedno balení stačí. Díky imunosupresivní léčbě na revmatologii, mám ložisek lupénky relativně málo, navíc Belosalic by se neměl používat dlouhodobě. Paní doktorka však argumentovala, že prý abych měla do zásoby. Když jsem stále nesouhlasila, oponovala mi tvrzením: "No a pak Vám dojde a co budete dělat." Chtěla jsem říct, že si přece kdykoli můžu přijít pro další, nicméně nakonec jsem raději na dvě balení přikývla. K mému velkému překvapení však paní doktorka pokračovala sdělením, že mi ještě může předepsat Belosalic-roztok, který je vhodný na ochlupené části těla nebo do vlasů. Po mém sdělení, že v ochlupených částech těla ani ve vlasech lupénku nemám (což bylo, alespoň co se vlasů týče, velmi dobře vidět), se mi zdála zaskočená, nicméně jakmile jsem neprozřetelně dodala, že ji mám jen na (pochopitelně neochlupeném) uchu, zareagovala promptně: "Tak ten roztok napíšeme na to ucho". Z ordinace jsem tedy odešla s receptem na dva druhy v lékárně vyrobených mastí (po jednom kuse), dále receptem na tři kusy Belosaliků (2x mast, 1x roztok) a s kortikoidním gelem Daivobet, který mi dala (na lýtka a lokty) v ordinaci bez předpisu. Spotřebovat tři balení Belosaliku se záhy pro mě ukázalo být opravdu velmi obtížné - nejenže příliš neúčinkoval, ale s postupem času se mi kůže po něm zdála být ještě více podrážděná. Při vší snaze jsem spotřebovala sotva polovinu jedné tuby masti. Roztok (na který byl třikrát větší doplatek než na mast) jsem nevyužila prakticky vůbec, jelikož na ušním boltci, na kterém žádné ochlupení nemám, pochopitelně drží lépe mast. Samozřejmě netvrdím, že má paní doktorka z předepisování Belosaliku nějaký profit, nicméně její propagace a vnucování tohoto přípravku v nadměrném množství, ve mně bohužel přesně takový dojem vyvolalo, což mě vzhledem k faktu, že mi ostatní, jí předepsané, masti pomohly, vlastně velice mrzí. Proto ji hodnotím pouze průměrem. Chtěla bych ještě dodat, že všechny přípravky, které mi předepsala (či dala v ordinaci), obsahovaly kortikoidy a to včetně těch vyrobených v lékárně, které obsahovaly dexamethazon. Obě masti mi ale pomohly a paní doktorce za ně děkuji. Jen nevím, co mám teď dělat s těmi Belosaliky. Asi je třeba být obezřetnější a nevyzvedávat (nekupovat) si vše, co lékař předepíše.
Dermatologové s Vojenská zdravotní pojišťovna ČR v Praze
Dermatologové s Oborová zdravotní pojišťovna v Praze