Články 26/03/2015

Štíhlá po padesátce? Ano, je to možné!

MUDr. Hana Mojžíšová dietolog, internista
MUDr. Hana Mojžíšová
dietolog, internista

stihla-po-padesatce-ano-je-to-mozne-thumbnail.jpg

Období menopauzy je pro většinu žen strašákem, které může doprovázet řada nepříjemných projevů, jako jsou poruchy spánku, pocení, návaly horka, změny nálady, depresivní ladění.

Často dochází k plíživému nárůstu hmotnosti s nepříjemným ukládáním tuku v oblasti pasu.

Přirozený úbytek estrogenů a testosteronu nastává již několik let (zpravidla 6-10) před vyhasnutím měsíčního cyklu - premenopauza. Nemusíme tedy čekat, až změny na sobě pocítíme a měly bychom o sebe - my ženy - zvýšeně pečovat již po 40. roce věku.

Jak čelit nepříjemný příznakům menopauzy?

Upravíme jídelníček, zařadíme do svého života pravidelný pohyb, věnujeme více času sobě a odpočinku. Dopřejeme si řadu příjemných činností, na které jsme v průběhu předchozí etapy starání se o rodinu neměly čas.

Ozdravění jídelníčku

Na co se určitě ve výběru potravin zaměříme, je výživová hodnota vybraných produktů. Snížíme tak riziko srdečně-cévních onemocnění, které se při poklesu ženských hormonů přirozeně zvyšuje, zvýšíme přísun živin do organismu a získáme tak více energie a lepší kondici. Na rozdíl od substituční hormonální terapie, která může zvyšovat riziko rakoviny prsu, zdravá strava neškodí, ba právě naopak.

Speciální potraviny do jídelníčku

Krom dostatečného množství kvalitních bílkovin v podobě masa, polotučných mléčných výrobků, vajec a luštěnin navýšíme spotřebu zeleniny a neopomeneme v tomto období zmenšovat porce klasických příloh vč. pečiva. Na svačinku raději zařadíme mléčný výrobek – zakysaný nápoj, tvarohovou pomazánku či jogurt než sladké pečivo ke kávě.

Do jídelníčku můžeme přidat potraviny s přírodními fytoestrogeny (soja, lněné semínko) či potraviny, které jsou bohaté na cenné nenasycené mastné kyseliny typu omega 3 (ryby, ořechy, semínka, řepkový olej) a bohaté na minerály a vitamíny.

Soja – tofu, sojové pomazánky a nápoje. Uvádí se, že je účinnější fermentovaná podoba soji např. miso či tempeh. Doporučená dávka je 60 g soji či 200 g tofu. Lněné semínko - doporučená dávka prospěšná našemu zdraví jsou 1-2 čajové lžičky, můžeme ho přidávat do jogurtu či ranní kaše. Ryby, mandle, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina

Zapomeňte na diety! Výčet vhodných potravin by byl velmi rozsáhlý, proto dostatečně pestrá strava vyřeší tento problém za nás. Důležité je, abychom nevstoupily do fáze nesmyslně drastických diet a hladovek a prožily i tuto přirozenou etapu svého života v maximální pohodě.

Samostatnou kapitolou je navýšení fyzické aktivity. V období menopauzy dochází přirozeně k úbytku svalové tkáně a zvyšuje se podíl tkáně tukové, která se hromadí zejm. v oblasti bříška a uvnitř břicha mezi orgány. Pravidelným pohybem tento trend zastavíme, potřebujeme však pohyb plánovat a pravidelně zařazovat ke svým běžným jiným návykům.

Pohyb stejně jako odpočinek by se měl stát další naší prioritou, pokud chceme být zdravé, dobře se cítit i vypadat. Větší množství svalové tkáně zvýší náš bazální metabolismus, spalujeme více přijaté energie, posílíme kostru, zpevníme tělo, zlepšíme kondici a v neposlední řadě vyladíme psychiku. Pohyb je nejlepší antidepresivum, takže denně 30 minut svižné chůze a pár zpevňovacích cviků přispěje k vyladění hormonální nerovnováhy, která provází přirozenou etapu v životě každé ženy.


Dietolog | Dietolog Praha | Dietolog Brno | Dietolog Ostrava | Dietolog Plzeň | Dietolog Liberec | Dietolog Olomouc | Dietolog České Budějovice | Dietolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.