dentalni hygiena.png

Donedávna nebylo zvykem, aby pacient navštěvoval zubního lékaře a zároveň dentální hygienistku. Na první pohled to vypadá jako trend doby nebo výmysl, který se snaží za každou cenu ždímat vaše peněženky. Tak to ale není. Jde vlastně o léčebnou metodu, ta pomáhá předcházet zánětu dásní, parodontitidě a zubnímu kazu, tedy naopak Vám peníze do budoucna ušetří.

Preventivní prohlídky a dentální hygiena

Preventivní prohlídky odhalí zárodky problémů v ústech, zubní kazy a další neduhy. Dentální hygiena ale spočívá v tom, že vám pomůže zbavit se nepříjemného naddásňového a poddásňového zubního kamene či pigmentace, která se na zubech usazuje při špatném čistění churupu. Dentální hygiena předchází vážnějším problémům v ústní dutině. Abychom měli zdravé zuby a dásně, na dentální hygienu bychom měli docházet dvakrát do roka jako doplnění k preventivním prohlídkám.

Dentální hygiena nebolí

Nejčastější obavou pacientů je strach z bolesti, ten je ale v případě dentální hygieny neopodstatněný. Nečeká vás vražedné zubařské křeslo, ani kleště nebo vrtačka. Pokud se na dentální hygienu chystáte poprvé, možná pro vás například odstraňování zubního kamene nebude příjemné, ale bolest vás určitě nečeká.  U pokročilé parodontitidy, kde je zubní kámen hluboko pod dásní, je možné aplikovat lokální anestezii (umrtvit danou oblast).

Technika čištění zubů je klíčová

Jak tedy celá procedura vypadá? Dentální hygiena začíná rozhovorem s  hygienistkou, která s vámi probere, jak si správně čistit chrup. Kartáček s pastou jsou základ, k dokonalému chrupu je potřeba ještě používat mezizubní kartáček a popřípadě dentální niť, vždyť zub má pět ploch. Správnou techniku užití všech pomůcek vám ukáže dentální hygienistka.

Pak už dojde k samotnému ošetření zubů, nejprve se hodnotí index krvácivosti dásní. Jak známo, zdravé dásně nekrvácí. Dalším postupem vám hygienistka odstraní naddásňový zubní kámen. V dalším kroku dojde na odstranění poddásňového kamene, po zhojení může přijít na řadu estetika, tedy odstranění pigmentací pískováním (tzv. air flow). Vhodné je po této proceduře zuby nafluoridovat.

Pokud ještě zvažujete, co koupit bližním na Vánoce, určitě neprohloupíte s voucherem na dentální hygienu, zdraví je přeci až na prvním místě. Na naší klinice si můžete dopřát poukaz na dentální hygienu na stránkách www.zubyodjeziska.cz.

Kontrolní návštěva
Vstupní návštěva zubní hygienistky by měla být doprovázena i následnou kontrolou. Stačí se domluvit na termínu, kdy se specialista přesvědčí, že zvládáte techniku čištění, používáte správnou velikost mezizubních kartáčů (ta může být velmi různá, málokdo má to štěstí, aby měl jen jednu velikost kartáčků do mezizubí) a že dobře zacházíte s dentální nití. V případě potřeby provede specialista reinstruktáž správné péče o chrup – zde platí rčení: „učený z nebe nespadl“ individuální chyby se ukáží po nějaké době praxe. Ideálně kontrolu objednat 7-10 dnů po první praktické instruktáži.


Dentální hygienista | Dentální hygienista Praha | Dentální hygienista Brno | Dentální hygienista Ostrava | Dentální hygienista Plzeň | Dentální hygienista Liberec | Dentální hygienista Olomouc | Dentální hygienista České Budějovice | Dentální hygienista Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.