Články 19/02/2014

Nemůžete otěhotnět? Příčinou může být štítná žláza.

MUDr. Martina Rosická endokrinolog, internista
MUDr. Martina Rosická
endokrinolog, internista

stitna zlaza.png

Štítná žláza je malý, ale o to důležitější orgán. Správná funkce štítné žlázy je důležitá nejenom proto, abychom se dobře cítili. Její význam výrazně stoupá během těhotenství. Hormony štítné žlázy mají vliv na schopnost otěhotnět, na průběh těhotenství a porodu a je klíčová pro zdravý růst a vývoj dítěte, zvláště jeho nervové soustavy.

Hormony štítné žlázy umožňují harmonický vývoj tkání a orgánů plodu. V případě závažnější poruchy funkce štítné žlázy dochází ke zpomalení vývoje a růstu, k postižení centrální nervové soustavy. Hluboká porucha funkce štítné žlázy vede k rozvoji kretenického trpaslictví. S touto diagnózou se naštěstí v současné době setkáváme velice vzácně.

Laboratorně zachycené odchylky parametrů štítné žlázy jsou u těhotných žen relativně časté (asi v 5 %). V těhotenství se zvyšují nároky na funkci štítné žlázy. Za běžných okolností stačí štítná žláza ještě vytvořit dostatek hormonů pro organismus ženy. Avšak již v počátku těhotenství může dojít k rozvoji nedostatku hormonů pro matku i pro plod.

Řada žen, aniž by o tom měla tušení, trpí lehkou poruchou funkce štítné žlázy. Důvodem může být nedostatek jodu nebo zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze.

Nejcitlivější období z hlediska nedostatku hormonů štítné žlázy je první trimestr gravidity. V tomto období je plod závislý na matčiných hormonech. Přibližně od 12. týdne gravidity si plod začíná vytvářet tyreoidální hormony sám a není již na matčiných tolik závislý. Je ale závislý na dostatečném přívodu jodu.

Včasným vyšetřením matky ideálně co nejdříve po zjištění těhotenství nebo ještě lépe před plánovanou koncepcí lze správnou léčbou zabránit následkům neléčené poruchy.

V těžkých případech může nedostatek hormonů štítné žlázy matky vést ke zhoršení inteligence a špatnému prospívání dítěte. Avšak i méně závažný nedostatek může nepříznivě ovlivnit duševní vývoj dítěte, může dojít ke snížení IQ o několik bodů či vyvolat např. poruchy soustředění ve škole.

Naopak nadbytek hormonů štítné žlázy není v těhotenství tak častý jako jejich nedostatek. Nevede sice k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu. V případě těžké formy nadprodukce takzvané Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy s vysokým titrem protilátek proti TSH-receptoru (TRAK) se může toho onemocnění vzácně přenést i na novorozence a vyvolat u něj závažný stav v důsledku urychlení metabolismu, který se musí léčit na jednotce intenzívní péče.

Opatrnosti je třeba i u těhotných v případě přítomnosti protilátek proti štítné žláze, i když funkce štítné žlázy je ještě normální. V některých případech mohou mít tyto ženy problémy s otěhotněním, mohou častěji potrácet, mohou se vyskytovat i příznaky snížené funkce štítné žlázy, zejména únava. V tomto případě přistupujeme k izohormonální terapii – léčbě malou dávkou hormonů štítné žlázy. Tato léčba snižuje rizika spojená s pozitivitou protilátek.

Vzhledem k důležitosti správné funkce štítné žlázy v graviditě je ideální vyšetření štítné žlázy ještě před vlastním otěhotněním. Zvláště, pokud se u vás v rodině onemocnění štítné žlázy vyskytuje. Pokud již těhotná jste, doporučujeme vyšetření hormonů štítné žlázy nejlépe během ihned v prvním trimestru gravidity.

Přečtěte si také další články lékařů a odborníků


Endokrinolog | Endokrinolog Praha | Endokrinolog Brno | Endokrinolog Ostrava | Endokrinolog Plzeň | Endokrinolog Liberec | Endokrinolog Olomouc | Endokrinolog České Budějovice | Endokrinolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.