Články 07/04/2014

Máte sny? Nebo sny mají Vás?

Mgr. Kateřina Matalová psycholog, psychoterapeut
Mgr. Kateřina Matalová
psycholog, psychoterapeut

sny.png

Každý z nás to už jistě zažil… Probudili jste se a přesto, že k tomu nebyl žádný důvod, jste si připadali jako zmlácení. Po chvílích přemáhání jste vstali a ještě po zbytek dne ve Vás zůstávala ta pachuť nepříjemného rána, kterou způsobil Váš neklidný spánek.

Anebo to snad bylo obráceně? Při otvírání očí během ranního kuropění jste po celém těla cítili blažený pocit, jež ve Vás zůstával společně s úsměvem na tváři i při příchodu do práce? Ať už tak či onak, je zajímavé, kde se vlastně tyto samovolné pocity objevují. Ano, tušíte správně! Přesně takhle nás totiž mohou ovlivňovat naše vlastní sny. Ale co po nás chtějí? Proč na nás mají takový vliv, aniž bychom to my měli pod kontrolou? Snaží se nám něco říci, či nás snad před něčím varují? Nebo to jsou jen fantazie a nesrozumitelný výplod našeho temného nevědomí? Dříve se předpokládalo, že nevědomí je jakýsi „odpad“ našich myšlenek a zážitků. Avšak výzkumy současného psychologického a neurologického světa potvrzují, že nevědomí je nedílnou a velmi důležitou součástí lidského fungovaní a má nepředvídatelně velký vliv na naši psychiku. A co to pro nás znamená? Znamená to, že pokud chceme být více v kontaktu sami se sebou, měli bychom se snažit navázat bližší kontakt s naším nevědomím. A jednou z takových cest k sobě je právě práce se sny.

Sny nejenom, že jsou prostorem pro zpracování událostí uplynulého dne, ale také se v nich propojují naše nejtajnější fantazie, pocity a myšlenky. Mohou nás upozornit na emoce a přání, které si při běžném fungování v našem hektickém světě nemůžeme dovolit, či na ně prostě nemáme čas. Při snění je to však jiné – zde čas běží, jak se mu zlíbí. Nemusíme v něm navíc před sebou nic tajit, ani před nikým nic předstírat. Ve snu si prostě můžeme dovolit vše. To je na jednu stranu velmi zábavné, uvolňující a fascinující. Na druhou stranu to však může být i děsivé. Některé věci si totiž neradi přiznáváme, neradi do svého života vpouštíme nové možnosti a pohledy na věc. Člověk často raději zůstává ve starých kolejích, než aby si přiznal, že není spokojený, a že by s tím mohl, či dokonce měl, něco dělat. Samozřejmě – je to totiž pohodlnější. Tím ale okrádáme sami sebe. Sami se dobrovolně mnohdy trápíme a zavíráme oči před realitou, místo abychom se pohnuli dál. A to je právě to, co nám mohou sny nabídnout. Mohou nám ukázat naše možnosti, otevřít nám oči a umožnit nám tak žít naplněnější život.

A jak tedy se sny pracovat? A co když se mi sny nezdají, či si je nepamatuji? Nebojte se! Pokud Vaše vnitřní procesy budou silnější než Vaše vědomí a Vy budete připraveni svým vnitřním procesům naslouchat, sny se sami dostaví. Zpočátku je můžete registrovat třeba jen jako doprovodný pocit při probuzení. Pokud se však o ně začnete zajímat více, bude se Vám dařit je i lépe vnímat a více si je zapamatovávat. Nejlépe se sny pamatují hned po probuzení a osvědčenou metodou je i jejich co nejvčasnější zapsání. Dobré je také sny převyprávět někomu blízkému a všímat si, co to s Vámi dělá a jak na Vás vyprávění snového příběhu působí. Mnoho z Vás to už třeba i u významných či zajímavých snů dělá. Jen je dobré takovýmto snům věnovat větší pozornost, nechat je na sebe působit a pozastavit se nad tím, co se Vám vlastně snaží říct a jaké uzavřené komnaty nám otevírají.

Nebojte se pomocí snů vpustit nevědomí do svého života. Je to Vaše nevědomí, je to kus Vás samotných a může Vám o Vás ledacos říci. Naše sny k nám patří stejně jako naše myšlenky, pocity, plány a záměry. Vnímejte své niterné pocity. Naslouchejte svým vnitřním snovým rádcům a vydejte se s nim za fascinujícím dobrodružstvím zvaným život.

Přečtěte si také další články lékařů a odborníků


Psycholog | Psycholog Praha | Psycholog Brno | Psycholog Ostrava | Psycholog Plzeň | Psycholog Liberec | Psycholog Olomouc | Psycholog České Budějovice | Psycholog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.