Články 31/08/2014

Kolik diet znáš… část 2

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

diety c2.png

Pokračujeme v našem přehledu nejoblíbenějších diet. Co nás čeká dnes? Kodaňská dieta, dieta podle krevní skupiny a další. Zamýšleli jste se někdy, proč je diet tolik? Asi proto, že organismus každého člověka je individuální, má vlastní potřeby a funguje podle svých pravidel. Jestliže se jedna dieta neosvědčí, můžeme vždy vyzkoušet jinou. Co je všechny diety spojuje je úprava životního stylu, a to především zdravý pohyb a pravidelný příjem tekutin.

Kodaňská dieta

Jedná se o velmi přísnou dietu, díky které se ale mnohým podařilo výrazně snížit hmotnost. Je založena na tom, že během 13 dnů dodržujeme předem připravený jídelníček složený z 3 jídel denně. Důležitou roli zde hraje doba kdy jíme – oběd jíme mezi 12:00 a 14:00 a večeři musíme sníst před 18:00. Dieta je založena na libovém mase, vajíčkách, zelenině a menším množství ovoce. Během diety nesmíme jíst žádné moučné výrobky, sladkosti nebo pít alkohol. Máme pít 2 litry vody nebo zeleného čaje denně, můžeme si dát černou kávu s kostkou cukru.

Jedná se o velmi přísnou dietu, díky které můžeme za relativně krátké obdobní podstatně snížit váhu. Pravdou je, že tato dieta je pro organismus značně vysilující a hrozí také riziko jojo efektu.

Správná výživa podle krevních skupin

Podle doktora Petera D’Adamo, který je autorem této diety, bílkoviny z potravy každý člověk přijímá jinak. Proto daná potravina buď prospívá, nebo škodí, a to v závislosti na tom, jakou máme krevní skupinu. Jestli máte 0 – jezte maso. Váš organismus je nejvíce podobný tomu, který měli naši dávní předkové. Výborně tráví maso, ryby, drůbež. Jestliže máte krevní skupinu – A, staňte se vegetariány. Jste potomek zemědělců, jejichž strava byla převážně rostlinného původu. Skupině B prospívá vyváženost všech potravin – hledejte nové chutě, vyzkoušejte jídla různých národů. Skupina AB je nejmladší krevní skupinou. Jestliže máte skupinu AB, můžete se považovat za nejlépe přizpůsobené pro dnešní životní styl. Nevadí vám rychlý rytmus života. Pamatujte na to, aby Vaše pokrmy byly podávány v malých porcích a pokud možno ve stejných denních hodinách.

Dělená strava

Dělena strava není klasickou dietou. Jedná se spíše o úpravu životního stylu, jejiž pravidla musíme dodržovat po celý život. Díky dělené stravě můžeme nejen zhubnout 5 kg za dva týdny, ale si váhu i udržet. Dieta je založena na tom, že nespojujeme potraviny různého druhu. Doktor Hay, který je autorem této diety, rozdělil všechny potraviny do 3 základních skupin. 1. Bílkovinná skupina: maso, ryby, drůbež, uzeniny, vajíčka, mléko, sýry s nižším než 50% obsahem tuku, do této skupiny patří také ovoce, kromě banánů. 2. Sacharidová skupina: pečivo, pohanka, rýže, těstoviny, brambory, sušené ovoce, banány, cukr. 3. Neutrální: zelenina, jogurty, kefíry, sýry s vyšším obsahem tuku než 50%, smetana, tuky, ořechy, ryby. Když plánujeme, co si uvaříme, musíme mít na paměti, že spojujeme potraviny ze skupiny bílkovinné nebo sacharidové s neutrální. Nikdy bílkovinné a sacharidové.

Montignacova metoda

Montignacova metoda se brání označení dieta, protože se jedná spíše o metodu jak vyrovnat náš jídelniček a udržovat zdraví. Michael Montignac přišel s myšlenkou, že základem je správný poměr živin v jídelníčku. Pokud tělu 3 krát denně dopřejeme vše potřebné a naše snažení podpoříme zdravým pohybem, budeme mít optimální váhu a zlepší se náš zdravotní stav. Základem je se vyhýbat potravinám s glykemickým indexem převyšujícím 50 bodů (pšeničná mouka, glukóza, sladké, bílá rýže). Základem naší stravy by měly být co nejméně přeměněné potraviny a „dobré sacharidy“ s GI nižším než 50. Důležité je také dbát na kvalitu přijímaných tuků, měli bychom se vyhnout nasyceným tukům, máslu, sádlu a tučným uzeninám a zaměnit je na rostlinné oleje, rybí tuk, vajíčka a ořechy.

Jak poznat „tu Vaši“?

Jestliže si volíme mezi dietami tu nejvhodnější, musíme se s ní co nejlépe seznámit. Zjistit, zda náš organizmus nevyčerpá nebo neomezí přísun potřebných živin. Zdraví máme jen jedno, proto pamatujme na to, že hubnutí musí být vždy zdravé a naše snažení o dosažení optimální váhy vždy stojí za to podpořit zdravým pohybem.

Přečtěte si také další články lékařů a odborníků


Dietolog | Dietolog Praha | Dietolog Brno | Dietolog Ostrava | Dietolog Plzeň | Dietolog Liberec | Dietolog Olomouc | Dietolog České Budějovice | Dietolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.