Články 08/12/2014

Jak si užít svátky: 4 tipy od psychologa

Mgr. Lucie Thomas, M.A. psycholog, kouč, terapeut
Mgr. Lucie Thomas, M.A.
psycholog, kouč, terapeut

vanoce jak si uzit.png

Svátky se blíží, ať už se na ně těšíme, či ne. Pojďme se trochu blíže podívat na následující 4 lidské hodnoty, na které se v následujících dnech vyplatí si vzpomenout.

Přítomnost

Přehnané přemýšlení nad minulostí vede k depresím. Přehnané přemýšlení nad budoucností vede k úzkosti (strachu). Co nám tedy přinese klid? Ano, je to žití v přítomnosti. Kdykoli se při svátcích přistihnete, že se ponořujete do špatné nálady díky svým vlastním myšlenkám, zabrzděte. Zkuste tu myšlenkovou sněhovou kouli zastavit hned, jak si jí všimnete. Znamená to, že jste se zasekli ve vlastní hlavě, přestali vnímat okolí a zabloudili buď do minulosti nebo budoucnosti („asi jsem koupil/a hloupé dárky,“ „jak asi zvládnu ten deadline v lednu,“ atd.). Ani jedno vám nepomůže užít si svátky, které probíhají právě teď – v přítomnosti.

Zpomalte a svoji pozornost, místo směřování do hlavy na vlastní myšlenky, směřujte ven – na to, co se právě děje. Možná zjistíte, že právě sedíte u stolu (tělesné vnímání) při štědrovečerní večeři (časové vnímání) a kolem vás (prostorové vnímání) sedí ti, které máte rádi nejvíce (srdce). Povídají si (sluch) a usmívají se (zrak). Cítíte vůni vanilkové svíčky na stole (čich) a nabíráte si do úst bramborový salát (chuť). Pod stolem se vám o nohu otře váš pejsek, kočička nebo noha partnera (hmat). Takto vypadá žití v přítomnosti – nejsme uvíznutí ve vlastních myšlenkách a místo toho aktivně vnímáme, co se děje kolem nás. Při rozhovorech s druhými je upřímně a se zvědavostí posloucháme, místo abychom ve své hlavě analyzovali situaci.

Vděčnost

Předešlý odstavec nás přímo vybízí k tomu, abychom v takových situacích, jako je například štědrovečerní večeře, pociťovali upřímnou vděčnost. Ať je naše momentální životní situace jakákoliv, vždy se najde něco, za co být vděčný – a je toho o dost víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Právě čtete tento článek? Pak vám gratuluji, umíte číst (16% dospělých tohoto světa to neumí). Máte funkční oči. Vlastníte mobilní telefon, tablet, laptop, počítač nebo alespoň k některému z nich máte přístup. Žijete tedy v místě, kde je k dispozici elektřina. A to je jen pár věcí. Navíc při svátcích je jednodušší než kdy jindy všímat si věcí, za které bychom mohli být vděční – že kolem sebe máme lidi, kteří nás mají rádi, ať už jsme jací jsme. Že máme kolem sebe více dobrůtek než kdy jindy. Že máme více času na lidi a aktivity, které nás baví. Že dávají v televizi pohádky z našeho dětství. Že žijeme, jsme svobodní a to, jaký bude další rok, je jen na nás. Když jsme vděční za to, co máme, vysíláme dobrou energii – ta se k nám potom vrací v podobě více věcí a prožitků, za které opět můžeme být vděční.

Altruismus

Pro někoho je jednodušší být altruistický v období svátků. Je hezké, občas někomu udělat radost – jen tak. Ať už k tomu je důvod nebo není. Ať už tento čin zlepší náš vztah s danou osobou nebo ne. Ať už nás to bude stát hodně úsilí nebo ne. Pro dobré skutky zkrátka můžeme mít dobrý důvod ale i nemusíme. Altruismus je hodnota, která nikdy nevyjde z módy. Je to hodnota, kterou kdybychom všichni praktikovali o něco víc, můžeme i změnit svět.

Občas jako altruismus můžeme počítat i jinou hodnotu – shovívavost. Pokud nám někdo z našich blízkých skutečně leze na nervy, dobrý skutek můžeme projevit třeba i tím, že v období svátků budeme jeho/její nedostatky prozatímně přehlížet.

Přijetí

Hodnota „přijetí“ neboli „akceptace“ by klidně mohla být tou nejméně zmiňovanou a nejvíce podceňovanou. Zvlášť v této době, kdy se všichni až chorobně ženeme za absolutním štěstím (čtěte: blažený a upřímný úsměv od ucha k uchu, od rána do večera). V době, kdy málokdo zvládá potýkat se s nespokojeností a stresem bez škodlivých návyků (přejídání se, závislost na nakupování, sladkém, alkoholu, cigaretách). Hodnota přijetí je něco, co máme k dispozici kdykoliv. Přijměme proto především o svátcích věci, které nemůžeme změnit a netrapme se jimi. Přijměme, že třeba nemáme tolik peněz, kolik bychom chtěli. Přijměme, že nemůže být u štědrovečerního stolu ve všemi, s kterými bychom tam chtěli být. Přijměme, že nejsme dokonalí a nikdy nebudeme. Přijměme, že ani naši rodiče, partneři a děti nebudou dokonalí. Přijměme, že naše životy jsou plné jak dobrých, tak špatných změn – a že tak je to v pořádku.

Ať už jsou naše okolnosti při nadcházejících svátcích jakékoli, přijměme je, žijme v přítomnosti, buďme vděční a altruističtí. Stačí to jen zkusit – i to vám zaručí, že si svátky užijete o něco více.


Psycholog | Psycholog Praha | Psycholog Brno | Psycholog Ostrava | Psycholog Praha | Psycholog Liberec | Psycholog Olomouc | Psycholog České Budějovice | Psycholog Hradec Králové |


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.