Články 16/01/2015

Jak si neničit zdraví prací u počítače?

Mgr. Eva Procházková (Prokůpková) fyzioterapeut
Mgr. Eva Procházková (Prokůpková)
fyzioterapeut

prace u pocitace.png

V dnešní době trávíme u počítače osm až dvanáct hodin denně. Takováto zátěž s sebou přináší různá zdravotní rizika. Nejvíce trpí zápěstí, lokty a krční páteř. Abyste jim co nejvíce ulevili, zkuste, pokud to jde, dodržovat následující rady:

Jak sedět u počítače?

Při práci u počítače bychom se měli snažit mít narovnaná záda a obě nohy opřené na zemi. Stůl by měl být přiměřeně vysoký, měli byste mít pravý úhel v loketních kloubech a také byste neměli zvedat ramena. Zároveň seďte tak, aby vaše paže nemusely být natažené příliš vpřed

Umístění monitoru

Monitor by měl být umístěn tak, aby horní hrana nebo horní třetina monitoru byla ve výši vašich očí. Vzdálenost monitoru od vás by se měla pohybovat mezi 30 a 100 cm, podle velikosti vašeho stolu.

Nastavení židle

Židle by měla mít polstrované područky a její výška by měla umožnit sedět vám s kyčelními klouby o trochu výše, než je výška vašich kolen. Hrany židle by měly být zaoblené tak, aby vás nikde nic netlačilo. Správně nastavená výška židle vám poskytne také dostatek prostoru mezi stehny a pracovním stolem (rozhodně byste se neměli stehny stolu dotýkat)

Jak se přiblížit ideálnímu pracovnímu místu?

Pokud jste malého vzrůstu a při sedu na židli nedosáhnete nohama na zem, zkuste si pod nohy dát pevnější krabici. Pokud máte monitor nízko a zvednout již nejde, podložte jej např. balíkem kancelářských papírů nebo jinou vhodnou podložkou.

Pokud je to možné, používejte při práci s notebookem externí klávesnici a myš.

Pokud často pracujete s dokumenty, dejte je do prostoru mezi klávesnicí a monitorem na mírně šikmou plochu.

Co dělat při dlouhém sezení?

Pokud dlouhodobě sedíme, měli bychom občas změnit polohu.

Pro změnu polohy při sedu můžeme využít různé balanční pomůcky: malé nafukovací míče (overbally), velké gymnastické míče (fitbally) nebo různé podložky. Je ale důležité si uvědomit, že tyto pomůcky nejsou určené pro dlouhodobé sezení, ale vždy jen pro krátkodobé oživení sedu. Pokud je to možné, každé dvě hodiny vstaňte, protáhněte se a krátce se projděte.

Jak správně psát na klávesnici

Klávesnice by měla být s mírným sklonem a co nejnižší, vhodné tedy mohou být i silikonové klávesnice. Neměli byste při psaní na klávesnici používat sílu, tlačítka by měla jít snadno a lehce stisknout. Můžete zkusit také využít některé ergonomické klávesnice, ať již zkosené nebo v polovině rozdělené.

Při práci se snažte držet ruku v ose předloktí a nenechte ruce ani spadnout příliš dolů, ani zalamovat v zápěstí.

Jak vybrat a používat počítačovou myš

Při výběru vhodné počítačové myši je potřeba zvážit různé faktory. Vždy by vám měla myš padnout dobře do ruky, pokud máte ruku malou, pořiďte si i menší myš. Platí: malá ruka, malá myš (MMM) a velká ruka velká myš (VVM). Tlačítka by měla jít dobře a lehce mačkat. Myš by měla mít zaoblené hrany, nikde by vás neměla tlačit do dlaně nebo do prstů.

Otázka také je, zda vybrat myš připojenou k počítači kabelem nebo bezdrátovou. Bezdrátové myši s sebou přinášejí větší svobodu pohybu, můžete ovládat počítač, u kterého přímo nesedíte. Na druhou stranu bývají kvůli bateriím těžší a ne každému práce s těžkou myší vyhovuje. Nevýhodou drátové myši je její kabel – může bránit pohybu nebo myší „hýbat“.

Pro práci s myší využijte podložek pod myš s gelovým polštářkem, zabráníte zalamování ruky v zápěstí. Je důležité si uvědomit, že zalomené zápěstí může vést ke vzniku syndromu karpálního tunelu a tedy k vážnému poškození zdraví.


Fyzioterapeut | Fyzioterapeut Praha | Fyzioterapeut Brno | Fyzioterapeut Ostrava | Fyzioterapeut Plzeň | Fyzioterapeut Liberec | Fyzioterapeut Olomouc | Fyzioterapeut České Budějovice | Fyzioterapeut Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.