vanoce a rozhody.png

Závěr roku ať chceme či nechceme má svou zvláštní atmosféru. Pro někoho jsou to dny sváteční, radostné a plné domácí pohody, pro jiné jsou důvodem ke stresu a odmítání. Jsou to dny, ve kterých často vědomě či podvědomě bilancujeme svůj život, své vztahy s blízkými.

Často v podzimních měsících ve své ordinaci  slýchám s úzkostí v hlase „Teď před Vánoci.“ Tato věta bývá vyslovena vyslovena po nedobrovolném rozchodu partnera, ale také při zvažování, jak dál v partnerské krizi. Existují principy, jak se vyrovnat s rozchodem.

Jak se vyrovnat s prvními Vánocemi bez partnera? Rady pro nezadané.

  1. Každopádně si nezvyšujte stres tím, že se budete dívat na tento fakt jako na životní tragedii.  Dny mají takový význam, jaký jim dáme. I závěrečné dny roku jsou pouze dny našeho života a budou takové jaké si je uděláme.
  2. Uvědomte si, že končí pro Vás náročný rok a v závěrečných dnech roku  tento příběh uzavíráte. Můžete tento čas využít k různým meditativním cvičením.
  3. Zvažte, jak chcete Vánoce prožít – zda pro Vás bude příjemnější prožít Štědrý den  o samotě nebo s jinými členy rodiny či přáteli, kteří vás pozvali. Do ničeho se nenuťte. Pro mnohé je jednodušší prožít čas ve svém domově o samotě než mezi lidmi, kteří asociují člověku jeho partnerskou osamocenost.
  4. Štědrý den i další svátky si naplánujte. Naplánujte si na ty dny činnosti, které vás budou bavit ať to jsou návštěvy rodiny nebo třeba malování, na které nemáte v průběhu roku moc čas.

Kdy partnerovi říct, že odcházím? Před Vánoci nebo po Vánocích?

Tak to je takřka hamletovská otázka, která zahrnuje několik proměnných a těmi je přítomnost dětí v rodině, stav partnerství, informovanost partnera. Uvedu několik modelových situací:

Situace č.1

Jste ženatý, máte dvě školní děti, manželku a milenku. Milenka by ráda, abyste se do Vánoc rozhodl, manželka se rozvádět nechce, ale tuší, že se rozhodujete, vy ale již víte, že s manželkou již další rok prožít nechcete.  Přiznejme si, že manželka není nesnesitelná fúrie a funguje v oblasti zajištění rodiny dobře.

V takové příběhu doporučuji prožít Vánoce v kruhu rodinném. Milenka se musí spokojit se slibem, pokud ne, skutečně ještě jednou zvažte, zda si polepšíte. A kdy informaci sdělit manželce? To ponechám na Vás. Třeba mezi svátky.

Situace č.2

Jste vdaná, bezdětná a s manželem již nevedete sexuální život, máte již skoro rok zadaného bezdětného milence. Váš partner ani partnerka nic netuší, oficiální partnerství jsou klidná, vy ale máte pocit, že byste chtěla prožít Vánoce s milencem.

Se svými partnery jste prožili několik solidních let, během roku jste nevysílali signály o tom, že se chcete rozvést. Je skutečně nutné začít právě o Vánocích? Doporučuji prožít závěr roku na psychické úrovni jako uzavírání a dát si předsevzetí, že v novém roce tuto situaci pořešíte.

Situace č.3

Konfliktní manželství, děti jsou vystaveny napětí a vy jste již skutečně unavení.

Doporučuji rozejít se před Vánoci a popřát si, aby každý oslavil Vánoce po svém. Raději klidné Vánoce bez partnera než „dusné“ s partnerem.  Takový rozchod je třeba obvykle avízovat alespoň v listopadu s ohledem na možnosti řešení bydlení.

V obecné rovině naleznete informace o principech Jak sdělit partnerovi, že se chcete rozvést  zde a Jak se vyrovnat s rozchodem zde.

Přeji všem poklidné proplutí závěrem roku a naviděnou v r. 2015 .


Psycholog | Psycholog Praha | Psycholog Brno | Psycholog Ostrava | Psycholog Praha | Psycholog Liberec | Psycholog Olomouc | Psycholog České Budějovice | Psycholog Hradec Králové |


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.