Články 08/01/2015

Podologie - komplexní péče o nohy

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

podologie.png

Zdravé nohy vyžadují nejen perfektní a poctivou práci pedikéra, ale důležité jsou i navazující ošetření mnoha specialistů. Nohy nás nosí celý život a jejich zdraví má vliv na celé naše tělo.

Klasická poctivá i přístrojová pedikúra dostává ještě vyššího rozměru a významu v kombinaci s nadstavbovou péčí podologického centra zahrnující diagnostiku plosek nohou na podoskopu, zhotovení individuálních dynamických korekčních vložek do bot, léčbu zarostlých nehtů neinvazivními rovnátky na nehty (event. pomocí laseru nebo chirurgicky) či celkovou korekci nehtů tzv. „protetikou“. Široká je zde také návaznost dalších oborů, např. rehabilitace, dermatologie či chirurgie.

„Naší hlavní prioritou však není jen krása, první místo u nás zaujímá vždy zdraví ruku v ruce s prevencí. Důležité je totiž zahájení léčby již v prvopočátku.“ MUDr. Karolína Kykalová, hlavní lékařka dermatologie kliniky.

PODIATRIE

Zabývající se studiem nohy, její anatomií, fyziologií a patofyziologií, správnou léčbou a ošetřením nejen zdravých nohou. Lidé si stále více uvědomují důležitost dobře a zdravě fungujících nohou. Při pohledu, tzv. „pod lupou” na dolní končetiny naší populace, můžeme s údivem konstatovat, že jejich stav není příliš uspokojivý. Jedná se o problémy kloubní, kostní, kožní, či problémy prokrvení, nehtů.

Podiatrie vytváří jakési přemostění jednotlivých oborů v péči o nohy a také prostor pro jejich vzájemnou komunikaci, a to třemi hledisky pro zhodnocení stavu nohou – pohledem, pohmatem a statickým vyšetřením na podoskopu. Toto vyšetření může včas odhalit problematická místa nohou, která pak mohou vložky do bot zhotovené na míru účinně korigovat.

5 NEJČASTĚJŠÍCH ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ NOHOU

Zarostlé nehty

Stále častým tématem jsou zarůstající nehty, které řeší nehtová rovnátka (ortonyxie). Doporučujeme aplikaci nehtových rovnátek, vyšetření pohybového aparátu rehabilitační sestrou a navržení optimálního cvičení celého těla, aby se předešlo zbytečnému přetěžování kloubů kotníků, kolen a kyčlí. V případě nutnosti doporučujeme vložky do bot a při pokročilém stádiu zánětu nehtu je nezbytné nehet svěřit do rukou plastického chirurga.

Ploché nohy

Způsobují mnoho zdravotních potíží, včetně migrén, bolestí zad nebo natékání nohou. Důležité je navržení a zhotovení dynamických vložek do bot s nošením alespoň 4 h denně. V případě nutnosti další rehabilitace a individuální cvičení pro zlepšení potíží.

Vybočené palce (Hallux valgus)

Je způsoben genetickou predispozicí, nošením nesprávné obuvi, vadným držením těla. Doporučujeme vyšetření na podoskopu a použití mechanických pomůcek (korektor palce), vhodnou obuv, správné cviky na nohy, navržení dynamických vložek do bot, event. další konzultace s fyzioterapeutem a ortopedem.

Patní ostruha

Při přetížení vazivového aparátu nohy při úponech na patní kost nedochází k dostatečnému okysličení tkáně, je omezen přítok živin a odvod odpadních látek z postižené oblasti. Dochází k zánětu projevující se nepříjemnou bolestí paty a jejího blízkého okolí. Pomoci může individuální vložka, která se v bolestivém místě změkčí a zajistí odlehčení tlaku na patu.

Mykóza

Důležitá je vždy vhodná prevence, dostatečná hygiena i spánek, prodyšná obuv, dostatek tekutin, nepřekyselovat organismus. V případě nutnosti vhodná konzultace s lékařem a perorální léčba.

Poškozené/zdeformované nehty

Řešením je nahrazení nehtové ploténky nebo korekční modelace nehtů, tzv. nehtová protetika.

Viceprezidentka České podologické společnosti a manažerka centra krásy, členka České podiatrické společnosti a vedoucí centra podologie a péče o ruce, centra relaxace a rehabilitace kliniky Esthesia Ing. Petra Kliková radí, jak předejít zdravotním problémům (migrénám nebo bolestem nohou, kloubů a zad):

  • noste vždy správnou obuv dle typu zátěže,
  • choďte pravidelně na pedikúru (1x měsíčně),
  • nechte se preventivně vyšetřit na podoskopu (diagnostika plosek nohou),
  • cvičte doma cviky na posílení svalů nohou (ty Vám ukáže zkušená pedikérka),
  • noste korekční vložky do bot (věřte, že je díky moderní obuvi potřebuje 99 % lidí),
  • konzultujte celkový stav pohybového aparátu u fyzioterapeuta,
  • dopřejte si reflexní masáže nohou, pomáhají udržet dobrou kondici nohou (jsou vhodné i pro diabetiky a bývají součástí pedikúry).

Věřím, že výsledek naší péče, tedy Vaše zdravé a krásné nohy, Vás budou těšit nejen každý den, ale i zdravě nosit celý život.“ Petra Kliková.

Stále se rozvíjíme, vzděláváme a postupně krok za krokem budujeme oázu zdraví postavenou na oborech primární zdravotní péče a nadstavbových službách na jednom místě. Zákazník je pro nás na prvním místě, samozřejmostí je i solidní přístup k němu, tak jako je pro nás výsledek naší poskytované péče,“ uzavírá ředitelka kliniky Esthesia Veronika Kremzová.

Pokud cítíte, že Vaše nohy potřebují odbornou pomoc a kvalitní péči, vydejte se do pražské Esthesie. Kliniku najdete v Opletalově ulici v 1. patře rohového domu, pro klienty je zde vždy zajištěné bezplatné parkování.

Pro více informací www.esthesia.cz, tel.: 284 680 530, e-mail: info@esthesia.cz, ve všední dny od 8.00–20:00.

Jana Pepelanovová, Esthesia – klinika rodinného zdraví a krásy

Obr.1: Zborcená podélná klenba, silná zátěž na venkovní laterální stranu, valgozita, z toho vyplývající bolesti kolen, kyčlí, bederní páteře a zad.obr.1Obr.2: Kavózní noha, chybějící podélná klenba, velká zátěž na přednoží a patách, bolesti chodidla.obr.2


Ortoped | Ortoped Praha | Ortoped Brno | Ortoped Ostrava | Ortoped Plzeň | Ortoped Liberec | Ortoped Olomouc | Ortoped České Budějovice | Ortoped Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.