Vánoce mnoho lidí v souladu s tradicí považuje za významné období to čas zimního slunovratu, v křesťanských zemích oslava narození Spasitele a zároveň závěru kalendářního roku. Vánočním svátkům předchází čas Adventu, tj. čas duchovní přípravy na Vánoce, sluneční dny se zkracují, přicházejí dlouhé zimní večery, příroda se uložila ke spánku, křesťané se chystají oslavit největší svátek v roce. Pro přírodu i člověka je přirozené střídat nádech – výdech, aktivitu – klid, činorodost – bilancování a období vánoční by mělo přirozeně patřit k období odpočinku. V posledním století v Evropských zemí došlo k významné změně formy oslav v závěru roku, které souvisí se změnami v uspořádání společnosti včt. jejích hodnot. V tradiční společnosti v době Adventu lidé bilancovali svůj uplynulý rok z pohledu desatera, absolvovali zpověď, otevřeli své srdce pro lásku boží i bratrskou a o Štědrém dnu se podělili o hojnost se zvířaty, žebráky, tuláky a v kruhu rodinném oslavili příchod Ježíše.

Vánoční stromeček Vhodné je předem se dohovořit na organizaci vánočních dnů s blízkými lidmi – doporučuji zařídit si je tak, aby vám přinášely radost.

V předvánočním čase mnoho lidí hovoří o stresu. Nejčastější důvody:

1. mnoho pracovních povinností a málo času na organizování soukromých záležitostí spojených s oslavou Vánoc

2. chybění nápadů, kterými by potěšili své blízké, protože neznají jejich přání

3. chybění peněz na dárky

4. neuspokojivé vztahy s rodinou, či

5. očekávání povinných návštěv u příbuzných, které neumožní prožít vánoční svátky v relaxačním tempu.

Několik rad, jak v předvánočním čase předejít stresu:

1. Nepřeceňovat význam nadcházejících svátečních dnů.

2. V případě, že máte pocit, že vaše finanční zdroje na dárky či na oslavu jsou malinké, je dobré si uvědomit, že Vánoce opravdu nemají být o oslavě konzumu, ale o klidném čase prožitém v Lásce se sebou, s bližními… můžete si o vašem pocitu s blízkými promluvit, jistě to pochopí…

3. Vypracujte si seznam lidí, které chcete obdarovat a ke každému jménu si napište, co a za kolik byste mu rádi koupili (bez zadlužování se!!!)

4. Orientačně si naplánujte čas, kdy dárky nakoupíte. Pro vás, kteří neradi nakupujete v předvánočním mumraji nebo máte spíše čas ve večerních a nočních hodinách, může být vhodný nákup v klidu domova přes internet.

5. Nalezněte a naplánujte si čas pro klidné rozjímání v duchu Vánoc – můžete si vybrat z adventních koncertů, můžete si doma udělat klidný večer.

6. Udělejte si čas, kdy se ve vzpomínkách vrátíte k průběhu roku, zastavíte se u nejvýznamnějších okamžiků a vzpomenete si na ty, kteří vás potěšili, kterým můžete poděkovat za hezké, můžete vzpomenout i na ty, kteří vám ublížili a odpustit jim. Máte-li pocit, že vám se něco nepovedlo a že se zlobíte na sebe, pokuste se odpustit i sobě.

7. Pracovně vytížené ženy byste neměly zůstávat na přípravu svátečního dne samy, můžete poprosit blízké o zajištění dílčích úkolů spojených s Vánocemi (určete, kdo koupí kapra, kdo koupí a „ustrojí“ stromeček, kdo cukroví, kdo vyluxuje…). Můžete využít profesionální firmy, které zajišťují např. pečení cukroví, úklid domácnosti.

8. Vhodné je předem se dohovořit na organizaci vánočních dnů s blízkými lidmi – doporučuji zařídit si je tak, aby vám přinášely radost…

9. V případě, že v rodině nejsou vztahy dobré, doporučuji oslavu úsporně slušnou a korektní. Kdybyste se pokoušeli o víc, patrně by vznikl prostor pro rozepře.

10. Chystáte-li se prožít Vánoce sami, je dobré předem si promyslet, jak Vánoční den prožijete, dobré je naplánovat si činnost, která vám přinese klid, radost.

11. Udělejte něco hezkého pro jiného člověka. Cítíte-li se v časovém stresu, je dobré, umět se zastavit, urovnat si myšlenky, vytvořit si svůj časový harmonogram. Čas, který věnujete k usebrání a urovnání myšlenek, vám nejen přinese příjemný pocit, ale také přinese úsporu času, ke které vede efektivní organizace a plánování času. Neměli byste zapomínat na umění být v tichosti, dopřát si odpočinek a také čas na takovou činnost, která vám přináší radost.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.